Kemija

Enzimi su proteini koji kataliziraju (ubrzavaju) kemijske reakcije.  U reakcijama koje kataliziraju enzimi, molekule na početku procesa nazivaju se supstrati, a enzimi ih pretvaraju u druge molekule, produkte. Gotovo su svi procesi u stanicama katalizirani enzimima da bi se zbivali određenom brzinom. Enzimi su selektivni, pa ne ubrzavaju sve reakcije, nego samo neke od mnogo mogućih, tako da zapravo određuju koji će se metabolički put odigrati u stanici.

Enzimi djeluju tako da smanjuju energiju aktivacije (Ea)  neke reakcije, te tako znatno smanjuju povećavaju brzinu reakcije. Enzimske reakcije su često do milijun puta brže od istih reakcija, ali koje se ne odigravaju uz pomoć enzima. Enzimi se razlikuju od ostalih katalita jer su puno specifičniji. Za enzime je poznato da ubrzavaju više od 4000 biokemijskih reakcija. 

Na enzimsku aktivnost mogu utjecati i druge molekule. Inhibitori (poput droga ili otrova) snižavaju enzimsku aktivnost, aktivatori tu aktivnost povećavaju. Na aktivnost enzima utječe temperatura, kemijski okoliš,  koncentracija supstrata. Neki enzimi se komercijalno koriste, primjerice, u sintezi antibiotika. 


 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 08 Rujan 2010 16:54)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 142