Fizika

Akceleracija je naziv za promjenu brzine nekog tijela. Razlikujemo dva tipa i njihovu kombinaciju. Prvi tip je promjena iznosa brzine, a drugi tip je promjena smjera brzine. Dobar primjer za promjenu smjera brzine je gibanje po kružnici. Kombinacija tih dvaju akceleracija bi bilo spiralno gibanje. Akceleracija pri kojoj se mijenja samo smjer brzine naziva se centripetalna akceleracija. Kada promatramo dinamiku tijela potrebno je uzeti u obzir i masu tijela. Prisjetimo li se drugog Newtonovog zakona koji govori da je akceleracija proporcionalna sili koja djeluje na tijelo zaključujemo da na tijelo koje se giba kružno, odnosno tijelo koje "centripetalno ubrzava", djeluje neka sila. Naziv svake sile koja uzrokuje kružno gibanje tijela, odnosno centripetalnu akceleraciju, nazivamo centripetalna sila.

Zamislimo se sada u sustavu koji rotira oko neke osi, kao na primjer vrtuljak. Ako bi vrtuljak imao zidove koji bi zajedno sa nama rotirali oko iste osi nama bi se činilo da nas nešto vuče izvan vrtuljka. "Zdrav razum" ovdje može zavarati. Situacija je malo drugačija. Sva tijela koja se gibaju nastoje ostati u gibanju. Pri kružnom gibanju iznos brzine se ne mijenja. Odnosno mi se cijelo vrijeme stalnom brzinom zaletavamo u zid koji nas okružuje. Zbog toga se čini da nas neka sila vuče prema van. Ono što se zapravo događa je da nas zid gura prema unutra. Dobar primjer za bolje razumjevanje je i efekt da astronauti koji kruže oko zemlje ne "osjećaju" gravitaciju. U tom slučaju nema zida koji ih pritišće i oni bez pogleda na okolinu ne mogu zaključiti vrte li se stalnom brzinom ili se samo gibaju po pravcu (linearno). U ovom slučaju gravitacijska sila privlači svaku česticu njihova tijela za razliku od vrtuljka gdje osjećamo pritisak zida.

Ako želimo primjeniti Newtonove zakone na sustav koji ubrzava tako da rješenje dobijemo za promatrača u sustavu koji rotira, u račun moramo uvesti novu silu koja je istog iznosa ali suprotnog smjera centripetalnoj sili. Ta sila naziva se centrifugalna sila i nju je najbolje ne koristiti u svakodnevnom govoru. Razmljivije i točnije objašnjenje koje objašnjava kako se rublje suši u perilici je inercija. Ukoliko radite neki račun za rotirajući sustav ponekad je ipak jednostavnije uvesti centrifugalnu silu, ali u tom slučaju vjerojatno već znate što radite pa vam ovaj članak i nije potreban.

Za centrifugalnu, odnosno centripetalnu akceleraciju koja se u kinematici naziva normalna akceleracija, vrijedi izraz:

 a_n = a_c = frac{v^2}{r} = r cdot omega^2

Tijelo koje se giba po kružnici konstantnom brzinom v, uvijek ima normalnu ili centripetalnu akceleraciju an koja ima smjer prema središtu putanje.

Centrifugalna sila1.jpg
Centrifugalna sila2.jpg

Ako na slici spojimo točke AD, AE, ED i DC dobijemo dva slična trokuta tako da se može postaviti razmjer:

overline{AD} : overline{AC} = overline{AE} : overline{AD}

Kako je:

overline{AD} = v cdot t (put jednolikog gibanja)

overline{AC} = frac{a_n}{2} cdot t^2 (put jednolikog ubrzanog gibanja)

r = polumjer kružnice

Uvrštavanjem u gornji razmjer dobiva se:

v cdot t : frac{a_n}{2} cdot t^2 = 2r : v cdot t

v^2 cdot t^2 = frac{a_n}{2} cdot t^2 cdot 2r

 a_n = frac{v^2}{r} = r cdot omega^2

Drugi Newtonov zakon kaže da je sila jednaka umnošku mase i akceleracije pa je centrifugalna, odnosno centripetalna sila:

F_c = m cdot frac{v^2}{r} = m cdot r cdot omega^2

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (8)


gost kaže:

14.11.2011
Glasovi: +4

gost kaže:

0
...
moze na hrvatskom sada?
 
07.01.2014
Glasovi: -3

gost kaže:

0
...
Je li mi možete uraditi jedan zadatak vezano za centripetalnu silu?
 
03.03.2014
Glasovi: +11

gost kaže:

0
.-.'
nema zadataka pa šteta

 
06.03.2014
Glasovi: +1

gost kaže:

21.03.2015
Glasovi: +3

gost kaže:

0
sss
kopirano s wikipedije
 
21.08.2019
Glasovi: +2

gost kaže:

01.04.2020
Glasovi: +1

gost kaže:

0
lmao aloo
Svi subscribe na kanal K4RRP1 na YouTube
 
05.04.2020
Glasovi: -3

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 09 Studeni 2011 10:47)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 94 i Članova: 1