Matematika
Matematika/SESVETE
Kemija
Kemija/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Prijevodi i tumačenja
Prijevodi i tumačenja/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Split
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Hrvatski jezik
Hrvatski jezik/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb

Pretraživanje na karti

karta

Zemljopis

Države Zapadne Europe čine: Ujedinjeno Kraljevstvo (Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska), Francuska, Monako, Republika Irska i Beneluks (Nizozemska, Belgija i Luksemburg).

Karta Zapadne Europe

 

Ujedinjeno Kraljevstvo

Zbog otočnog položaja Ujedinjeno Kraljevstvo je u prošlosti bilo zaštićeno od brojnih osvajača. Ono postaje prva svjetska trgovačka i pomorska velesila zahvaljujući svom položaju, razvedenim obalama i estuarijima koji su pružali zaklon trgovačkim i ratnim brodovima. Od kraja 16., a osobito u 17., 18. i 19. stoljeću stvara se kolonijalno carstvo u istočnoj Aziji, Indiji, Sjeveroj Americi, Australiji i Oceaniji. O tom imperiju i utjecaju svjedoči rasprostranjenost engleskog jezika i zavisni teritoriji koje Ujedinjeno Kraljevstvo danas ima. U Europi su to: Gibraltar, Kanalski otoci (otočje u Engleskom kanalu) i Man (otok u Irskom moru). Ujedinjeno Kraljevstvo eksploatira nalazišta nafte i zemnog plina iz podmorja Sjevernog mora. Danas vadi najviše nafte s tog područja. Za UK je karakterističan malen prirodni porast broja stanovnika, a zbog visokog standarda životni vijek je dug. U UK-u je vrlo razvijena čista industrija (elektronska, automobilska, industrija lijekova...) dok industrije koje su se najranije razvile (tekstilna i crna metalurgija) prolaze kroz krizno razdoblje. UK član je skupine G-8, Europske unije i NATO saveza. Reljef Britanskog otočja formiran je radom ledenjaka. U sjevernom i središnjem dijelu Velike Britanije prevladavaju stara i pretežno niska gromadna gorja. U južnim dijelovima Penina i Kambrijskog gorja nalaze se bogata nalazišta kamenog ugljena i željezne rude uz koja su se za vrijeme prve industrijske revolucije razvili rudnici i tvornice. Na engleskoj obali često možemo pronaći klifove. To su strmoviti i stjenoviti morski ili jezerski obalni odsjeci nastali djelovanjem morskih ili jezerskih valova na obalama. Prostor UK-a ima umjereno toplu klimu s vlažnim ljetima. Glavni izvor vlage su zapadni vjetrovi koji pušu s Atlantskog oceana i donose padaline. Zemlje UK-a su: Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska. U prošlosti, širenje Londona zaustavila je gradnja satelitskih gradova i zelenog pojasa. 

Karta UK-a

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (12)


gost kaže:

0
Belgij
Ajde pokažite Nizozemskusmilies/tongue.gif
 
21.11.2014
Glasovi: +1

gost kaže:

17.12.2014
Glasovi: +2

gost kaže:

0
...
smilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gif kome tribaju instrukcije iz geografije to se side i nau?i se
 
14.12.2015
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
cijelu zapadnu europusmilies/sad.gif:
 
22.12.2015
Glasovi: +0

gost kaže:

27.01.2016
Glasovi: +2

gost kaže:

02.12.2016
Glasovi: +0

gost kaže:

19.12.2016
Glasovi: +1

gost kaže:

29.01.2017
Glasovi: -1

gost kaže:

05.02.2018
Glasovi: +0

gost kaže:

0
ggggggoooooosssssstttttt kkkkkkaaaaaažžžžžžeeeeee
smilies/cheesy.gifsmilies/angry.gifsmilies/cry.gif
 
05.02.2018
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
smilies/grin.gif mislim da ce mi ovo pomoc posto imam malih problema sa GEOGRAFIJOM
 
14.12.2018
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
Gdje je luksemburg
 
19.12.2018
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Nedjelja, 11 Svibanj 2014 17:31)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 312 i Članova: 1 
Besplatno oglašavanje
APARTMANA
na 15 Online kataloga
i 13 jezika