Hrvatski Lektire

 

 

Ime pisca: Miroslav Krleža

Bilješka o piscu: Miroslav Krleža rođen je 1893.g., a umro 1981.g. u Zagrebu. Najznačajnije je ime hrvatske književnosti. Pisao je pjesme, romane, pripovjetke, drame, kritike I eseje. Najpoynatiji Krležin roman je “Povratak Filipa Latinovitza”, te mnogi drugi : “Na nebu, pameti”, “Zastave”, “Banket u Blitvi”, te drame,”Vučijak”, “Golgota”, “Gospoda Glembajevi”.

Tema: smrt domobrana I težak seljački život

Osnovna misao: zla sudbina hrvatskih seljaka odnosno vojnika, težak život I umiranje za tuđe interese.

Vrsta djela: Novela

Likovi: Mate Pesek, Vid Trdak, Štef Hoborec, Franjo Blošek, Štef Lorrek, Matija Križ

Opis likova:

Vid Tvrdak: hrvatski domobran, brine se za svoju djecu, ali mu nitko ne želi pomoći.

Mate Pesek: Hrvatski domobran, tužno pogiba u Bitci kod Bistrice Lesne.

Osobine stiha:

Likovi govore kajkavskim dijalektom.

Akustičke, olfaktivne,vizualne I taktilne slike.

 

SADRŽAJ: Jednom od šestorice domobrana, Vidu Tvrdaku, umrla je žena I on je ostao sam sa dvoje male djece. Pred odlazak u rat on odlazi na Markov trg,u vladu, tražeći smještaj za svoju djecu, no kao i mnogi drugi seljaci toga vremena, nailazi na nerazumijevanje i odlazi potišten. Kraljevska vlast ponižava jednog seljaka ne želeči ga čak ni saslušati. Takav njihov odnos u seljaku budi jad, mržnju, ali i veliku nemoć i nemogučnost opiranja vlasti. Još jedan od poginulih domobrana doživljava nepravdu. Nakon težeg ranjavanja ponovno ga šalju na bojište, oduzimajući mu šest tjedana odmora. U trenucima bittke kod Bistrice Lesne, bitke za život i smrt, on neprestano misli na učinjenu nepravdu. Matija Križ je tragikomičan lik o kojemu se sve saznaje iz dva pisma koja su sve što je ostalo nakon njegove smrti, a u njima se ocrtava sva jad i siromaštvo zagorskih seljanki. Novela završava opisom bitke kod Bistrice Lesne. To je najtragičniji dio u kojem se miješaju suze, blato i krv. Kod Bistrice Lesne prolila se hrvatska krv, tu su zauvijek ostala tijela: Vida Tvrdaka, Franje Blažeka, Štefa Loborca, Štefa Lorreka, Imbre Leceka i Matije Križa.

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 89