Matematika
Matematika/Zagreb
Strani jezici
Strani jezici/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb (Maksimir)
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Split
Njemački jezik
Njemački jezik/Zagreb i okolica
Matematika
Matematika/Zagreb
Kemija
Kemija/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb

Pretraživanje na karti

karta

Hrvatski jezik

Odani prijatelj

Istaknuto · Pitanje postavio/la admin
u Utorak, Listopad 30 2012, 08:58 ·
Mogu li dobiti temu i osnovne misli iz bajke odani prijatelj Oskara Vajlda(Oscar Wilde) iz knjige Sretni kreljevic(princ)??
Nema dodijeljene oznake
Označi pitanje kao neriješeno
Odgovoreno - Pitanje je odgovoreno.
 • Odgovorio admin u Srijeda, Studeni 28 2012, 04:42
  Kroz razgovor vatrometa izraženi su brojni ljudski poroci i vrline.
  Raketin jedini učinak je bio taj da je prestrašila patku.
  Pouka: Takav je život i kraj tih ljudi koji stalno hvale sami sebe i plaču nad onim što nisu, umjesto da se usredotoče na ono za što su stvoreni i kako bi mogli poboljšati svijet oko sebe.
 • Odgovorio admin u Srijeda, Studeni 28 2012, 04:44
  Priču o Hansu i Mlinaru pripovijeda mudri Konopljar Vodenom Štakoru, Ptičici i Patki jednog jutra pokraj bare, potaknut primjedbom Vodenog Štakora da ne zna ništa o roditeljskim osjećajima (gledajući kako Patka uči pačiće plivati), ali zato zna da nema ništa plemenitije i dragocjenije od odanog prijatelja. "Da imate odanog prijatelja, što biste mu vi dali zauzvrat?" prva pita ptičica.
  Zatim Konopljar pripovijeda priču o mladom, siromašnom Hansu koji zarađuje za hranu prodavanjem cvijeća iz svoga vrta. Njegov „najbolji“ prijatelj je bio bogati mlinar Hugh, koji ga je iskorištavao i nikada mu nije pomogao. Posjećivao ga je samo u proljeće kada bi od Hansa mogao uzeti nešto voća i cvijeća, a preko zime nije dolazio, jer nije imao koristi od Hansa i znao je da mu treba pomoć, jer gladuje i smrzava se. Hans je bio jako naivan, obožavao je svoga prijatelja mlinara i nije shvaćao da ga on iskorištava. Sve bi učinio za mlinara, samo da ga ne izgubi kao prijatelja.
  Kada je došlo proljeće mlinar je ponovno posjetio Hansa ,sa velikom košarom, jer je htio da mu pokloni cvijeća. Hans mu je ispričao da je preko zime prodao svoje tačke ,jer nije imao od čega kupiti kruh,te da ih sada namjerava iskupiti kada proda cvijeće. Mlinar mu je obećao dati svoje stare, polomljene tačke. On je sebi kupio nove. Hans je bio presretan i poklonio mu je svo svoje cvijeće. Idućih dana mlinar je od Hansa stalno zahtijevao da mu napravi neku uslugu, jer će on njemu pokloniti svoje točke. Hans ih je izvršavao iako zapravo nije imao vremena za njih, jer je morao raditi u svom vrtu. Pa mu je tako jedan dan odnio prodati vreću brašna, drugi popravio krov sa svojom daskom, a treći dan mu je odveo ovce na pašu. Svaki je dan bio premoren i nije stizao brinuti se o svome vrtu. Unatoč tome nije se usudio odbiti prijatelja mlinara koji mu je obećao dati svoje tačke.
  Jednu noć mlinar je morao otići po doktora,ali je bilo veliko nevrijeme,pa je odlučio reći Hansu da on ide po doktora. Dobri Hans je po mraku otišao po liječnika. Dok se vraćao kući, radi mraka i oluje se nije snalazio po šumi, pa je slučajno zalutao u močvaru punu dubokih jama i tamo se ugušio. Idući dan su njegovo tijelo našli pastiri. Na pogreb su mu svi došli, ali glavni žalobnik je bio mlinar, jer mu je on bio „najbolji prijatelj“ pa je stupao na čelu povorke. Nakon povorke, u kafiću je rekao da je velika šteta što je Hans umro, jer mu je skoro poklonio svoje tačke, a sada ne zna što bi s njima, jer mu doma samo smetaju, a prestare su da bi ih prodao.
  Konopljar je ispričao priču o "odanome" mlinaru da dokaže vodenom štakoru da je sebičnost ponekad neiskorjenjivo nastanjena u ljudskome srcu. Vodenom štakoru se svidio mlinar i nije shvatio poruku priče.

  Odani prijatelj je ironičan, gotovo ciničan prikaz dobre naivnosti i plemenitosti koju do krajnjih granica iskorištava podla i samouvjerena praktičnost pod krinkom prijateljstva.
  Pouka: Maleni Hans je u ovoj priči beskrajno naivno i nevino dobar, a svjedoči opomenu ljudskoj savjesti koja ne voli biti uznemirena vlastitim slabostima.
  Ovo je priča u priči tj. priča u basni.
 • Odgovorio je Milethepro709 u Utorak, Prosinac 19 2017, 10:34
  Lalalalalalalalalalalaaallalalaallalalalaalalalalala. I jos jedno la!
 • Odgovorio je OGISHA u Ponedjeljak, Veljača 24 2020, 04:59
  Alegorična, umetnička bajka Oskara Vajlda Odani prijatelj objavljena je 1888. godine u knjizi Srećni Princ i druge bajke. Naslov ove bajke ima direktno značenje i ukazuje na odanog prijatelja, koji je rizikovao svoj život kako ne bi izgubio prijateljstvo. Oskar Vajld daje ironičan, gotovo ciničan prikaz naivnosti i plemenitosti malog Hansa koju do krajnjih granica iskorišćava podla i samouverena praktičnost mlinara pod maskom prijateljstva.

  Odani prijatelj ima oblik priče unutar priče. Priča počinje pored jezerceta, oko koga su okupljene životinje. Mala ptica, mudri konopljar pripoveda priču ptičici i patki, podstaknit primedbom vodenog pacova da ne zna ništa o roditeljskim osećanjima. On tvrdi da nema ništa plemenitije i dragocenije od odanog prijatelja. "Da imate odanog prijatelja, šta biste mu vi dali zauzvrat?" pita ptičica.

  Konopljar pripoveda priču o mladom, siromašnom Hansu koji zarađuje za hranu prodavanjem cveća iz svog vrta. Bogati mlinar je govorio da Hans nema većeg i odanijeg prijatelja od njega, a u stvari ga je iskorišćavao i nikada mu nije pomagao. On ga je posećivao samo u proleće i uzimao nešto voća i cveća, a preko zime nije dolazio, jer nije imao koristi i znao je da mu treba pomoć, jer gladuje i smrzava se. Da ne bi izgubio mlinarevo prijateljstvo ili ga uvredio mali Hans je uvek radio sve što je mlinar tražio i nije shvatao da ga on iskorišćava. Kada je došlo proleće mlinar posećuje Hansa sa velikom košarom, jer je hteo da mu pokloni cveće. Hans mu je ispričao da je preko zime prodao svoja kolica da bi mogao da kupi hleba, i nameravao je da kupi nova kada proda cveće. Mlinar je obećao da mu da svoja stara, polomljena kolica, a Hans je bio presrećan i poklonio mu sve svoje cveće. Zato što je obećao da će da mu pokloni svoja stara kolica, mlinar je od Hansa stalno tražio da mu učini neku uslugu. Tako je jedan dan odneo da proda vreću brašna, drugi popravio krov sa svojom daskom, a treći odveo ovce na pašu. Zbog pomaganja mlinaru Hans je svaki dan bio premoren i nije mogao da brine o svom vrtu. Želja malog Hansa da ostane prijatelj mlinara konačno se pokazuje fatalnom za njega. Jedne noći mlinar je morao otići po doktora, jer se njegov sin povredio. Pošto je bilo veliko nevreme i noć poslao je Hansa, ali nije hteo da mu pozajmi lampu. Hans je pozvao doktora, a dok se vraćao kući, on je zbog mraka i oluje slučajno zalutao u močvaru punu dubokih jama i tamo se utopio. Njegovo telo su sutradan našli pastiri. Na pogreb malog Hansa su došli svi, a mlinar je stupao na čelu povorke. Nakon povorke, mlinar kaže da je šteta što je Hans umro, jer mu je skoro poklonio svoja kolica, a sada ne zna šta bi sa njima, jer mu smetaju, a suviše su stara da bi ih prodao.

  Konopljar je ispričao priču o "odanom" mlinaru, da bi dokazao vodenom pacovu da sebičnost ponekad postoji u ljudskom srcu i da se ne može uopšte savladati. Međutim, vodenom pacovu, koji je uvek povezivan sa prljavštinom i izdajom svideo se mlinar i nije shvatio poruku priče.

Dodaj odgovor Vaš odgovor

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

 1. prijavite se na stranicu
 2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
 3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Matematika
Matematika/Sesvete
Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 608 i Članova: 1 
Besplatno oglašavanje
APARTMANA
na 15 Online kataloga
i 13 jezika