Pretraživanje na karti

karta

Engleski jezik

Učenje engleskog jezika - općenito pitanje

Istaknuto · Pitanje postavio/la admin
u Utorak, Siječanj 10 2012, 12:35 ·
Zanima me zašto kod instrukcija nikad nema opisa što ću naučiti nakon završenog tečaja ili nakon nekog broja privatnih sati? Razumijem da ne možete znati moje predznanje i sposobnost učenja, ali valjda ste to sposobni procijeniti nakon nekoliko sati. Uglavnom sam pohađala tečajeve jezika koji su vrlo optimistično najavljivali teme koje će se učiti, ali recimo što se gramatike tiče, (a, kad boje razmislim, i vokabulara) - sve bi završio vrlo površno i moje znanje bi trajalo vrlo kratko. Postoji li negdje da mi netko prije učenja može najaviti plan rada - spisak riječi, fraza koje će se ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da ih usvojim, gramatička pravila, i sve  ostalo što ću savladati tako da se to smatra znanjem? Obično kad kupujem u dućanu znam koliko nvca dajem i što od toga imam. Kad plaćam tečaj jezika - znam samo da plaćam sjedenje i vrijeme, da cu sigurno položiti ispit u skoli koju pohađam, ali što ću točno naučiti - to nitko ne znam niti može sa sigurnošću može reći.

Ja ne učim za ispit, učim da znam neovisno o ispitu. Ima li takvih instruktora?
Nema dodijeljene oznake
Označi pitanje kao neriješeno
Odgovoreno - Pitanje je odgovoreno.
 • Odgovorio admin u Četvrtak, Siječanj 12 2012, 12:03
  Dakle, javljam se ponovo jer nitko ne odgovara, valjda svi misle da zezam. Ja i dalje tažim instrukcije za sebe - želim dobro govoriti jezik, ne polažem nikakav ispit. Pitanje sam postavila sasvim ozbiljno.

  Tražim instruktora koji će se sa mnom potruditi da meni gradivo ostane u glavi. Zar je to takav bauk? Ako imamo temu o nečemu i tri su nove riječi - može li netko te tri nove riječi spomenuti ikad u kasnijim lekcijama, satovima, u nekom zadatku, kontekstu i ponavljati ih sa mnom dok ih ja ne usvojim. I da se to dogovorimo unaprijed.
 • Odgovorio admin u Četvrtak, Siječanj 12 2012, 12:04
  Vjerojatno bi sami trebali znati koji vam je cilj, gdje ćete koristiti jezik.
  Iz vlastitog iskustva:
  - engleski sam učio cijeli život
  - tek sam ga naučio kada sam ga počeo primjenjivati (govoru i pismo svakodnevno)
  - moram priznati da mi je dosta pomoglo gledanje filmova bez prijevoda :)
 • Odgovorio admin u Četvrtak, Siječanj 12 2012, 02:59
  Evo mojih ciljeva:
  1. Prezentaciju na poslu održati na engleskom jeziku bez zamuckivanja i gramatički točno, koristiti ispravna glagolska vremena i pričati tečno, u duhu engleskog jezika. Na kraju to sve skupa napisati u Wordu i poslati sudionicima bez da me sram što sam napisala.
  2. Kad sretnem grupu Engleza s njima moći lijepo razgovarati o životu i smijehu.

  Dakle, imam sasvim jednostavan cilj - napraviti napredak u znanju jezika u gore navedenom smislu.

  Godinama sam pohađala razne tečajeve i uopće me ne zanima nikakav papir, završni položeni ispit kakav tečajevi nude. Onda sam prešla na instrukcije - i tu su rezultati također bili mršavi.

  Postavila bih stvar drugačije. Ovdje ima puno instruktora - što se nudi? Što ćete me naučiti tako da ću to znati barem pola godine? Razumijem da ljudi najčešće uče za ispite, testove i slično. Dobro, ali evo ja ne. Nemam mogućnost otići pola godine u Englesku niti na neko slično mjesto p atražim mogućnost da jezik savladam ovdje. I nisam još našla da je to uopće moguće na ovaj način. Gdje pogrešno razmišljam?

  Anybody?
 • Odgovorio admin u Srijeda, Veljača 01 2012, 07:16
  Svaki profesor jezika za određeni borj sati postavlja ciljeve koje želi ostvariti,m a ciljeve prilagođava mogućnostima i željama onoga koga podučava. Tako, primjerice, ja znam što bi nakon nekog zamišljenog prvog stupnja španjolskoga moj učenik trebao usvojiti i kojim bi vokabularom trebao baratati. E, sad, razina usvojenosti znanja može se višestruko pronmatrati. Npr. jednu riječ možeš poznavati toliko da je možeš smjestiti u kontekst, ali ne znaš točno što znači, možeš iz konteksta znati jedno njezino značenje, možeš je znati aktivno, tako da je upotrijebiš kad ti treba, a možeš znati i kad bi je mogao upotrijebiti, ali da osim nje raspolažeš još nekima. Dakle, kod učenja vokabulara i fraza prolaziš sve ove faze. Prvo učiš pasivno (razumijevanje), a tek kasnije prelaziš u fazu produkcije.
  Profesori uglavnom ponavljaju gradivo, i gramatiku, a i vokabular. Ne znam kakvi su to bili tvoji instruktori i gdje su učili raditi?

  Što se tvojeg pitanja - što ćete me naučiti, tiče, to ti nitko ne može tako reći. Mogu ti okvirno odgovoriti što osoba prosječne inteligencije i radnih navika može svladati za određen borj sati. A ti si možda nadprosječna, ili pak nisi.... Eto.
 • Odgovorio admin u Ponedjeljak, Ožujak 05 2012, 02:31
  Isprika, odgovor nisam vidjela ranije pa se tek sad javljam.

  > Što se tvojeg pitanja - što ćete me naučiti, tiče, to ti nitko ne može tako reći.
  Ja ne tražim da mi to netko kaže prije nego ispita moje mogućnosti. Dajem vam rok od 4 puta po dva šk.sata da ustanovite moj nivo inteligencije, moje mogućnosti pamćenja i koliko je moje znanje. Kome to nije dovoljno - s njim ne bih ni radila jer mislim da je 8 sati sasvim dovoljno za to. Nakon toga želim da mi se prezentira, u skladu sa onim kako se nešto može savladati, što će me naučiti na način:
  Savladat ćemo riječi iz lekcija ovih na nivou ..., ove fraze na nivou..., ova gramatička pravila na način... I onda se taj profesor dalje trudi da nove riječi spominjemo više od jednog puta u jednoj lekciji, da smišlja zadatke kojima će potaknuti da se savlada ono što je dogovoreno. Naravno, uz pretpostavku da ja neću "sabotirati" - jer je to besmislica. Najčešće se dogodi da mi čitamo, prolazimo preko stvari i da one ostaju na nivou - "kad me opet vidiš, ako se sjetiš". I onda je on odradio svoje i kao - nije se moglo bolje. Što nikako nije istina. I sama sam profesor i znam koliko se predavač može drugačije zalagati da učinak bude bolji. Jednostavno na takvog profesora jezika nisam naišla - ni među jeftinima, ni među skupima.
 • Odgovorio admin u Ponedjeljak, Ožujak 05 2012, 03:05
  > Profesori uglavnom ponavljaju gradivo, i gramatiku, a i vokabular.
  > Ne znam kakvi su to bili tvoji instruktori i gdje su učili raditi?

  Ponavljaju dotle dok oni misle da je dosta, ali, kad bismo imali neovisni izvor sa strane, da provjeri što je najavljeno, a što je usvojeno - vidjelo bi se kolika je razlika. Nakon mjesec dana ja zaboravim vokabular koji se ne ponavlja, zaboravim pravila koja se ne koriste. Da bi se koristila treba složiti "šarene" primjere, osmisliti načine kojima bi se ponavljala, a to instruktorima uglavnom ne da. Misle da su knjiga i tekst jedina priprema koju treba napraviti.

  Dakle želim da profesor meni prilagođava način rada jer je to bit individualne nastave. I konačno, to tražim jer sam se naplaćala već prilično, a ostajem bez rezultata. I to me, u najmanju ruku, i laički rečeno "živcira".

  Ne znam šta skandinavci rade i kako to rješavaju, ali iz njihovih se škola izlazi sa puno boljim znanjem jezika nego što je kod nas slučaj. A kod nas toga nema niti u individualnoj privatno plaćenoj nastavi.

  Ne razumijem. Inače, samo da napomenem, ako ćemo gledati prema mojim ocjanama u srednjoj školi i dalje - ja sam bila iznadprosječan đak pa evo možda možemo uzeti da su mi sposobnosti najmanje prosječne.
 • Odgovorio admin u Petak, Ožujak 16 2012, 08:58
  Ovo mi se ucinilo kao zanimljivo, pa moram odgovoriti.To sto ste pitali svakako ima smisla.Pretpostavka je da nitko ne zeli gubiti vrijeme i novce na instrukcije bez zeljenih rezultata na kraju. Sasvim je logicno da osoba koja placa zeli i odredjeni angazman osobe koja daje instrukcije. Ima ljudih koji mogu znati svu materiju ali ako ne znaju to prenijeti na druge, onda nema smisla. Sigurno mora postojati plan rada ako se ide ka odredjenom cilju(znanju). Koliko sam shvatila iz vase price vi zelite nekoga tko ce se vama posvetiti i na najbolji moguci nacin vam omoguciti da naucite i koristite to sto ste naucile. Tome u principu i svaki instruktor treba da tezi.Osobno, vec dugo dajem instrukcije i susrela sam se s mnogo ljudi. S nekima je bilo jako tesko, jer ne mogu svi ni shvatiti ono o cemu im se prica, ali postoje nacini da ipak usvoje znanje u onoj mjeri koliko oni to mogu.A naravno postoje i oni koji jednostavno razumiju i lakse im je napredovati.Najbitnije takodjer, ono sto ja uvijek svima kazem, da ucenje ne zavrsava kad ja odrzim instrukcije, vec se mora raditi i kad ja nisam tu, ako netko vec zeli rezultate.
 • Odgovorio admin u Nedjelja, Ožujak 18 2012, 11:41
  "Sigurno mora postojati plan rada ako se ide ka odredjenom cilju(znanju)."
  Kod isntrukcija jezika jos nisam srela nekoga sa planom koji se toga plana držao. A najmanje da smo na kraju vidjeli da li je to ispunjeno.

  Moje tumančenje toga je da se ljudima jednostavno ne da.
 • Odgovorio admin u Nedjelja, Ožujak 18 2012, 12:07
  Razumijem da je to tocno u mnogo slucajeva. Kao sto sam rekla vec duze vrijeme dajem instrukcije.Vec godinu dana dajem instrukcije dvojici brace koji su u srednjoj i odkad radimo vec se vide rezultati,a pod time mislim da smo dosli do cilja,sad imaju 5 iz engleskog.Ono sto sam ja njima omogucim jest da nakon instrukcija dodatno se potrudim, komuniciramo i preko maila,saljem im testove, vocabulary,eseje..Ako imaju nesto dodatno da me pitaju posalju mi mailom i tako vec godinu dana, jer njihova majka ne zeli da samo da uce za test, nego da usavrsavaju u idu korak naprijed od gradiva koje uce. Ako ste zainteresirani,mozemo se dogovoriti za instrukcije,imat cete plan,provjeru nakon odredjenog vremena u smislu da se vidi napredak,moje vrijeme 24h/dan za pitanja. Ostavit cu vam svoj broj: 0923049628 razmislite pa mozemo razgovarati
 • Odgovorio admin u Nedjelja, Ožujak 18 2012, 08:40
  ono sto ti trazis je nemoguce, osim da odes nekoliko mjeseci u englesko govorno podrucje i pohadas tecaj engleskog jezika. doista ih ima bezbroj. probaj pa vidi.good luck!
 • Odgovorio admin u Ponedjeljak, Ožujak 19 2012, 02:41
  Bilo koje znanje iz bilo kojeg podrucja se zaboravlja ako se ne obnavlja. Ne postoje istrukcije koje ce te necem naucit i da sad to znas do kraja zivota. Ja sam osobno u srednjoj imala problem s konverzacijom na engleskom. Koliko god bi ucila rijeci i gramatike nikako ne bi imala dovoljno sigurnosti,a i znanja da tecno pricam na engleskom. Slucajno se desilo da je jedan amerikanac, prof. engleskog, boravio jedno vrijeme u Hrvatskoj, pa sam uzela satove konverzacije kod njega. Bilo je jako zanimljivo jer on nije znao niti jednu rijec hrvatskog, a ja pak nisam znala tecno pricat engleski. Nakon nekog vremena, sporazumjevanja rukama i nogama, uz pomoc rjecnika, ja sam iz cista mira pocela govorit engleski. Kod mene je bio problem sa instruktorima da kad ne bi znala neku rijec pitala bi kako se ona kaze na eng, zapisala bi je, naucila i za 2 tjedna zaboravila. U ovom slucaju nisam mogla pitat jer covjek nije znao hrv, tako da sam morala dobro promislit ili dobro opisat sto hocu rec. U svakom slucaju najvise pomaze kad te "bace lavovima" pa se moras sama koprcat i snalazit. Znaci otic u zemlju engleskog govornog podrucja gdje te nitko ne razumije i tamo se snalazit, naravno uz neke osnove iz gramatike i vokabulara. To je dokazano najbolji nacin ucenja jezika.
 • Odgovorio admin u Ponedjeljak, Ožujak 19 2012, 03:08
  Znam daje najbolje otići u zemlju. Jos bi bilo bolje da su roditelji sa mnom pričali engleski u djetinjstvu. Ali ovdje smo te najbolje mogućnosti isključili. Svejedno, hvala na savjetima.

  Također, mislim da sam gore navela da želim da mi znanje ostane najmanje 6 mjeseci. Ako nisam - evo to mi je cilj. Znači ono što učim sad da znam i za pola godine. Naravno da informacije "isparavaju" ako se ne koriste.

  Hvala na ponudi. Javit ću se. Pozdrav
 • Odgovorio admin u Ponedjeljak, Ožujak 19 2012, 04:23
  Naravno da je najbolje otici u stranu zemlju, jer je to najucinkovitiji i najbrzi nacin za savladati jezik,ali ne slazem se da na instrukcijama se to ne moze postici. Gospodicna koja je prije napisala da ne postoje instrukcije koje ce te necemu nauciti da ostane do kraja zivota. Naravno da mogu,i to ovisi od onoga tko uzima instrukcije. Ako dodje netko tko zeli da nauci samo za test, to znanje ne da mu nece ostati, nego ce ispariti nakon 2 tjedna. Osobno, zavrsila sam engleski jezik, iz svojih nekih privatnih razloga moram nauciti njemacki jezik B2 certifikat. Obzirom da imam predznanje iz srednje skole, ucim ga samostalno online,sad sam na razini B1.Nedostaje mi usmeni dio tj.konverzacija i to ne da ne znam razgovarati nego jednostavno praksa. Vi kazete da ste uspjeli savladati engleski jezik konverzacijom sa gospodinom koji je znao jezik. Pa zar nije onda isto tako jednostavno uzeti instrukcije na kojima ce instruktor sve raditi na engleskom jeziku,misleci pritom da ce se instrukcije bazirati i na usmeni dio,tj.konverzaciju. Gdje je sad tu problem. Jedini je problem koliko je covjek sam spreman sudjelovati u tome i koliko ga zanima da sve to nauci.
 • Odgovorio admin u Ponedjeljak, Ožujak 19 2012, 04:39
  Naravno da ne mogu jer svako znanje s vremenom ispari iz glave ako ga se ne obnavlja, a jezici pogotovo.
  Mene je doticni gospodin naucio dovoljno da "propricam", dalje sam nastavila sama ucit. Trebao mi je taj "push". Nije on mene naucio i da sam sad rekla "Super. Znam engleski." i tu stala. Jezik da bi se znao treba se stalno uciti, stalno koristiti, i obnavljati nauceno znanje. Koliko brzo ce nesto bez ponavljanja i ucenja isparit iz glave ovisi od osobe do osobe.
  Kud vece srece da naucis nesto jednom u zivotu i ostane u glavi zauvjek, a da vise ne trebas to ni pogledat. :D
  Mislim da je glavni dokaz taj sto doktori imaju svakih 6 godina ispite kako bi se utvrdilo da im nije znanje isparilo iz glave, u Engleskoj cak svake godine.

Dodaj odgovor Vaš odgovor

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

 1. prijavite se na stranicu
 2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
 3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 119