Strani jezici

Opće funkcije člana


Za razliku od hrvatskoga, talijanski jezik ima član. Član je talijanskome promjenjiva vrsta riječi, koja dolazi ispred imenice i uvodi imensku sintagmu. Imenica u pravilu (uz brojne, lakše ili teže objašnjive iznimke) zahtijeva član.

Semantički gledano, član mnogo govori o imenici uz koju stoji: on je u danom kontekstu upojedinjuje ili uopćuje, stvar predstavlja kao poznatu ili kao nepoznatu, određenu ili neodređenu, kao mišljenu u cjelini ili u nekom njezinom dijelu, u određenoj ili u neodređenoj količini.

Morfološki gledano, od imenice na koju se odnosi član preuzima, i anticipira, rod (muški / ženski) i broj (jednina / množina), što je u većini slučajeva, ali ne i uvijek, jasno vidljivo u njegovom obliku. Tako član većinom ukazuje na rod i broj imenice i ondje gdje oni nisu vidljivi iz oblika same imenice.

 


Primjeri:


il collega ~ la collega
Collega spada u (relativno malobrojnu) skupinu imenica koje u jednini imaju jedan oblik oba roda, muški i ženski (ovisno o tome označavaju li mušku ili žensku osobu). Određeni član nedvosmisleno ukazuje je li imenica u muškom ili u ženskom rodu. Isto bi vrijedilo i za neodređeni član: un collega ~ una collega.

la crisi ~ le crisi
Imenica ženskog roda crisi ima jednak oblik u jednini i u množini. Član (u svojim oblicima la i le) nedvosmisleno ukazuje je li imenica u jednini ili množini. 

l’acme
Ako odranije ne poznajemo ovu talijansku imenicu, iz imenske sintagme ‘l’acme’ možemo zaključiti samo to da je u jednini, i to upravo po obliku člana (zato što nastavak –e kod imenica nije jednosmislen: on može značiti muški rod jednine, ženski rod jednine i ženski rod množine). Ne možemo ništa zaključiti o rodu imenice iz njenog nastavka, ali ni iz oblika člana, zato što je l’ oblik određenog člana i u muškom rodu jednine i u ženskom rodu jednine.Vrste članova

Tri su vrste člana u talijanskom jeziku:

  • određeni član
  • neodređeni član
  • partitivni član.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (1)


gost kaže:

11.05.2011
Glasovi: -2

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Subota, 28 Ožujak 2009 07:03)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 95