Logika

 

Predmet logike. Što nazivamo logičnim? – Suvislu povezanost postupaka, misli, riječi i rečenica, događaja ili predmeta, na neki njihov smisleni odnošaj, poredak ili slijed. To je razumna i razložna povezanost koja bi svakome trebala biti jasna. Predmet su logike, dakle, upravo ta povezanost, suvislost, odn. načela dosljednog mišljenja i zaključivanja. Ta načela ne ovise o konkretnom sadržaju, već zanemarujemo taj sadržaj ali gledamo oblik ili formu zaključivanja (kao i u matematici). Zbog toga logiku nazivamo formalnom znanošću.

 

Značenje riječi logika (logos) – govor, kazivanje, račun, mišljenje, razlog, uvjet, odnošaj, smisao, um, razbor.

 

Vrste logike. Podjela logike na tradicionalnu i modernu. Tradicionalna logika ima tri velika područja interesa: pojam, sud i zaključak. Moderna se logika još naziva i simboličnom i matematičkom logikom, a djeli se na iskaznu i priročnu logiku.

 

Izvori logike. Prvi sustav logike izradio je starogrčki filozof Aristotel (384 – 322.). Njega smatramo utemeljiteljem logike. Na temelju njegova sustava i na temelju logičkih istraživanja njegovih učenika (megarska i stoička škola) u kasnome starome vijeku (5-6 st.) nastaje tzv. tradicionalna logika. Razvoj moderne logike započinje s 'algebrom logike' Georga Boolea (19.st.), no pravi utemeljitelj je Gottlob Frege.

 

 

 

 

 

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (3)


Vedrana K. kaže:

0
pohvala!
Jako sam zadovoljna naučenim od profesora Kuntića!

Vedrana K.
 
26.08.2009
Glasovi: -2

gost kaže:

23.01.2014
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
to možeš na?i u udžbeniku
 
06.02.2014
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Četvrtak, 02 Srpanj 2009 11:26)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 179