Logika

Što je silogizam?

 

Silogizam je posebna vrsta posrednog deduktivnog zaključka koji se sastoji od dviju premisa (predstavka) i jedne konkluzije (zaglavka). U njemu se konkluzija izvodi uz pomoć jedne posredne premise iz jedne općenitije premise. Ta posredna premisa posreduje između premise koja ima ulogu općeg pravila (veća premisa) i zaglavka. Silogizmom posebno (zaglavak) izvodimo iz općeg (veća premisa) i to pomoću posebnije, manje premise.

 

Silogizam se, dakle, sastoji od dviju premisa i konkluzije. Od premisa jedna je opće pravilo, a druga je posredni sud. Premisa koja sadrži opće pravilo, naziva se VEĆOM PREMISOM ili VIŠOM, GORNJOM PREMISOM ili PRAEMISSA MAIOR. Posredna premisa, pomoću koje konkluzija slijedi naziva se MANJOM, NIŽOM, DONJOM premisom ILI PRAEMISSA MINOR.

 

S obzirom kojoj vrsti sudova prema odnosu pripadaju premise, razlikujemo tri vrste silogizma: KATEGORIČKI (Aristotel), HIPOTETIČKI I  DISJUNKTIVNI silogizam (Theophrast, Eudem, megarsko-stoička škola).

 

SILOGIZAM, dakle, može biti kategorički, hipotetični ili disjunktivni – ovisi o vrsti sudova od kojih se sastoje, npr. u hipotetičnom silogizmu je veća premisa hipotetični sud, a u disjunktivnom zaključku je veća premisa disjunktivan sud, dok su u kategoričnom zaključku su svi sudovi kategorički.

 

Primjeri za kategorički silogizam:   Svi ljudi su smrtni.

                                                               Sokrat je čovjek.

                                                               Sokrat je smrtan.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (7)


gost kaže:

21.11.2010
Glasovi: -1

gost kaže:

0
hvala
hvala na lijepom objašnjenju smilies/smiley.gif)
 
29.01.2012
Glasovi: +3

gost kaže:

13.05.2012
Glasovi: +0

gost kaže:

0
answer
I had a desire to make my organization, however I did not have got enough amount of money to do it. Thank God my mate told to utilize the home loans. So I took the car loan and realized my old dream.
 
01.10.2012
Glasovi: -2

gost kaže:

05.12.2012
Glasovi: +1

gost kaže:

05.09.2013
Glasovi: -1

gost kaže:

28.05.2015
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Četvrtak, 27 Kolovoz 2009 12:08)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 131