Glazbeni

 

    Klarinet je instrument koji spada u drvene puhačke instrumente zbog drvenog piska (trske ili jezička) na kojemu se svira i koji je sastavni dio klarineta. Sastoji se od slijedećih dijelova: poklopac, usnik, jezičak, obujmica, bačvica, gornji dio, donji dio i zvono (lijevak). Opseg klarineta je od e malog do čak c4 (u literaturi najčešće pronalazimo do g3 ili a3).

    Kod samog učenja klarineta, prvo je najvažnije naučiti pravilnu ambažuru, odnosno postavu tona na klarinetu kako bi ton bio lijepo proizveden i što intonativniji. Kakav će ton biti ovisi o samom izvođaču i koliko će ga kontrolirati. Kada sastavimo klarinet, primimo ga u ruku i stavimo na slijedeći način: donju usnicu malo prevučemo preko zubi a jezičak s usnikom (odprilike polovicu zarezanog dijela jezička) položimo na sredinu donje usnice. Gornja dva zuba naslonimo na usnik, a mišiće gornje usnice, kao i mišiće sa strane zategnemo uz usnik.

   Kakav mora biti početak tona?

   Ton mora početi onda kada mi to želimo. To se postiže tako da jezik dodirne jezičak i naglo povuče natrag, a da pritom dah koji protječe, ne bude prekinut.  

    Dah se uzima na usta, pazeći da se gornji zubi i usnica ne odvajaju od usnika. Zvuk koji se u početku proizvede još uvijek nije ton klarineta jer je vježbu s usnikom potrebno stalno ponavljati da bi ton bio što kvalitetniji i ljepši. 

    Kod puhačkog instrumenta važno je naučiti pravilno disati  jer se puhanjem u klarinet stvara ton. Puhači pravilno dišu dijafragmom, odnosno trbušno. Dijafragma je stijenka koja dijeli prsnu od trbušne šupljine, ona je rastezljiva i elastična, pa omogućuje udisanje velike količine zraka. Kod prsnog disanja se ne može uzeti velika količina zraka jer nam to ne omogućuju kosti prsnog koša kao trbušni mišići koji se elastično šire. Ne može se u potpunosti isključiti prsno disanje jer nije moguće disati samo pomoću dijafragme, a da pritom ne sudjeluje i pomicanje prsnog koša. Tehnika disanja se mora stalno vježbati i usavršavati u istome momentu kada i proizvedemo ton jer se na taj način uči pravilno i stvarati ton i disati.

   

 

    Kada klarinetist nauči osnove, on se dalje mora usavršavati a to se postiže vježbanjem ljestvica i etida gdje se uči na tehnici, ali i na tonu. Ljestvice i etide se vježbaju kako kasnije ne bi bilo problema kod sviranja nekih koncerata gdje tehnika mora biti na mjestu i kako bi izvođač pokazao virtuoznost.

   Klarinet se može naučiti ukoliko postoji dobra volja i naravno rad koji će na kraju i donijeti rezultate u sviranju klarineta.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (12)


gost kaže:

18.10.2012
Glasovi: +0

gost kaže:

0
klarinet
ja svira klarinet pa me zanima.Sviram ga možda jedno 3 mjeseca.Lako je.BAJ, BAJ.
 
08.12.2012
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
jer ko svir klarinet.neka mi onda tu odgovori ,,DA,,
 
08.12.2012
Glasovi: +2

gost kaže:

0
...
ja sviram klarinet vec 10 g i odlicno je.. nije tesko nauciti ga svirati, samo je potrebna volja.. smilies/smiley.gifsmilies/wink.gif
 
27.11.2013
Glasovi: +2

gost kaže:

0
...
Jebo te bog i klarinet i ko ga izmisli :-)
 
31.10.2014
Glasovi: -1

gost kaže:

0
smajl
I ja sviram klarinet
 
17.01.2015
Glasovi: +2

gost kaže:

24.03.2015
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
Kupio sam jedan stari klarinet i volim da naucim svirati ali mi je tesko jer ne znam nista kako da pocnem ?
 
03.11.2017
Glasovi: +1

gost kaže:

0
fadde
kako da naucim svirati klarinet ,zna li neo da me nauci osnovne stvari ?
 
05.11.2017
Glasovi: +0

gost kaže:

0
klsrinet ima li neko da mi objasni kako da naucim svirati klarinet imam mnogo volje
ko hoce da me nauci osnovne stvari da naucim svirati klarinet
 
05.06.2019
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
zasto je tako tesko nauciti svirati klarinet,meni mi se cini mnogo tesko malo treniram i ide malo bolje ali nikakao da naucim neku igru ili melodiju.pozdrav fadde
 
25.08.2020
Glasovi: +0

gost kaže:

0
##3###############
ja sviram klarinet vec20 godina smilies/wink.gifsmilies/grin.gifsmilies/smiley.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gif
 
26.09.2023
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Četvrtak, 27 Kolovoz 2009 11:56)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 135