Hrvatski

 

U svakodnevnoj se uporabi nerijetko pogrješno rabe prijedlozi zbog i radi. Ta dva prijedloga nisu istogaznačenja, stoga im niti uporaba ne može biti ista. 

Prijedlog zbog označava uzrok radnje i kao takav se javlja u sklopu priložne oznake uzroka. Na primjer, prijedlog zbog pravilno je uporabljen u rečenici Osuđen je zbog umorstva. Priložna oznaka uzroka, u ovome slučaju zbog umorstva, može se lako parafrazirati u zavisnosloženu, uzročnu surečenicu (Osuđen je jer je počinio umorstvo), što olakšava razumijevanje uzročnoga odnosa u rečenici.

S druge strane, prijedlog radi kazuje namjeru i ne valja ga rabiti u sklopu priložnih oznaka uzroka, već isključivo namjere. Taj je prijedlog pravilno uporabljen, primjerice, u rečenici Ostao je u bolnici radi liječenja. Tu se rečenicu može preoblikovati u zavisnosloženu, namjernu rečenicu: Ostao je u bolnici kako bi ga liječili.  

Dakle, prijedlozi zbog i radi rabe se u različitim okolnostima i nisu međusobno istoznačni, a samim time niti zamjenjivi u istome surječju. Zbog se rabi kako bi se izrekao uzrok, a radi za izricanje namjere.  Stoga je pravilno Osuđen je zbog umorstva (a ne Osuđenje radi umorstva) i Ostao je u bolnici radi liječenja (a ne Ostao je u bolnici zbog liječenja).

Pravilnu uporabu tih dvaju prijedloga jednostvano ilustrira sljedeći primjer:  Zubaru sam otišao zbog zubobolje, a radi liječenja.

Za kraj, korisno je imati na umu da je radi jedan od svega nekoliko prijedloga(uz unatoč, uprkos, usprkos, naprotiv) koji može stajati iza riječi na koje se odnose, stoga se u gramatičkim priručnicima takvi prilozi katkada nazivaju i poslijelozima

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 09 Prosinac 2009 09:28)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Matematika
Matematika/Osijek
Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 134