Strani jezici
 Pogodbene (kondicionalne) rečenice Postoje dvije vrste pogodbenih rečenica: a) realne (ako se ispuni neki preduvjet, radnja će se ostvariti)         Wenn ich eine Karte bekomme, gehe ich ins Konzert.      Ako dobijem kartu, ići ću na koncert.        b) irealne (radnja se vjerojatno neće nikada ostvariti)            Wenn ich Zeit hätte, würde ich Fußbal spielen.       Kad bih imao vremena, igrao bih nogomet. Pogodbene rečenice uvode se veznicima wenn ili falls (kad, ako, u slučaju da), a mogu se upotrebljavati i bez veznika. U tom slučaju glagol stoji na početku zavisne rečenice. Wenn es nicht zu spät wäre, könnte ich kommen. → Wäre es nicht zu spät, könnte ich kommen. U irealnim pogodbenim rečenicama se upotrebljava konjunktiv. Konjuktiv stoji i u glavnoj i u zavisnoj rečenici. Irealne pogodbene rečenice se mogu odnositi na sadašnjost i na prošlost. Irealne pogodbene rečenice koje se odnose na sadašnjost U irealnim pogodbenim rečenicama koje se odnose na sadašnjost kod modalnih i pomoćnih glagola  se upotrebljava konjunktiv preterita (v. 26), a kod ostalih glagola würde + infinitiv. Ich würde nicht arbeiten, wenn ich krank wäre. Ne bih radila, kad bih bila (ili da sam) bolesna. Irealne pogodbene rečenice koje se odnose na prošlost U irealnim pogodbenim rečenicama koje se odnose na prošlost upotrebljava se konjunktiv pluskvamperfekta. Ich hätte nicht gearbeitet, wenn ich krank gewesen wäre. Ne bih bila radila, da sam bila bolesna.
Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (4)


gost kaže:

01.02.2011
Glasovi: +1

gost kaže:

27.03.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
Što ako je u realnoj re?enici modalni glagol?
 
23.10.2014
Glasovi: +0

gost kaže:

0
hello
stranica je ok.bravo!!!smilies/wink.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gif
 
01.11.2017
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 18 Studeni 2009 06:52)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 194