Strani jezici
Izgovor talijanskog jezika – polusuglasnici

Talijanski jezik ima 30 različitih glasova. Oni se dijele u 3 skupine:

  • samoglasnici
  • suglasnici
  • polusuglasnici (ili polusamoglasnici)

 

U talijanskom jeziku dva su polusuglasnika:

  • polusuglasnik /j/, bilježi se slovom i
  • polusuglasnik /w/, bilježi se slovom u

 

Za razliku od samoglasnika /i/ i /u/, polusuglasnici /j/ i /w/ nisu slogotvorni. Oni uvijek stoje uz drugi samoglasnik, koji je noseći samoglasnik sloga.

 

Diftonzi

Diftong ili dvoglas je jedna izgovorna cjelina sastavljena od dva različita elementa, koja u pismu predstavljaju dva slova: od tih dvaju elemenata, jedan je polusuglasnički i ili u, a drugi je čisti samoglasnik (redoslijed nije važan). Oba elementa pripadaju istom slogu.

Samoglasnik kao element diftonga može biti bilo naglašen bilo nenaglašen.

Podrazumijeva se da je polusuglasnik po svojoj prirodi nenaglašen; jer, da je naglašen, ne bi bio polusuglasnik, već samoglasnik, tj. ne bi se izgovarao /j/ odn. /w/, nego /i/ odn. /u/.

Diftonzi se dijele na uzlazne i silazne. Uzlazni su oni kod kojih je prvi element polusuglasnik, a drugi samoglasnik. Silazni su oni kod kojih je prvi element samoglasnik, a drugi polusuglasnik, koji neke gramatike u tom specifičnom slučaju nazivaju «polusamoglasnik».

 

Uzlazni

diftong

Izgovor

Primjer

ia

/ja/

piacere

ie

/je/

dieci

io

/jo/

studio

iu

/ju/

piuma

ua

/wa/

quadro

ue

/we/

questo

ui

/wi/

guida

uo

/wo/

vuoto

 

 

Silazni

diftong

Izgovor

Primjer

ai

/aj/

mai

ei

/ej/

nei

oi

/oj/

poi

ui

/uj/

lui

au

/aw/

pausa

eu

/ew/

zeugma

 

Triftonzi

Triftong ili troglas ili troglasnik je jedna izgovorna cjelina sastavljena od tri različita elementa, koja u pismu predstavljaju tri slova: od tih triju elemenata, dva su polusuglasnički i ili u, a treći je čisti samoglasnik, koji je uvijek naglašen. Sva tri elementa pripadaju istom slogu.

 

Triftong

Izgovor

Primjer

uai

/waj/

guai

iei

/jej/

miei

uoi

/woj/

tuoi

iuo

/jwo/

assiuolo

 

U talijanskom nisu svi diftonzi i triftonzi jednako česti: najkarakterističniji su i statistički najčešći uzlazni diftonzi.

 

Hijati

Hijat ili zijev je niz od dva samoglasnika, koji pripadaju dvama različitim slogovima. Hijat tvore:

  • različite međusobne kombinacije samoglasnika a, e, o (koji nikada ne mogu biti polusuglasnici i dakle ne mogu tvoriti diftonge i triftonge): poeta, panacea
  • i, u uz još jedan samoglasnik, pod uvjetom da su i odnosno u naglašeni, drugim riječima da nisu polusuglasnici nego samoglasnici, tj. da se izgovaraju upravo /i/ odn. /u/ (a ne /j/ odn. /w/): via /'via/, paura /pa'ura/…

 

Napomena. U talijanskom jeziku, naglasak riječi (tj. isticanje jednog sloga u riječi silinom u izgovoru) nije uvijek predvidiv. Tako, u ovom kontekstu, bez poznavanja izgovora neke riječi, tj. samo iz njezinog pisanja, najčešće nije moguće odrediti je li riječ o diftongu ili hijatu (i drugdje, digramu ili trigramu i sl.).

 

 

 

 

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Petak, 18 Srpanj 2008 17:52)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 129