Matematika

Ove se mjere odstupanja dobiju tako da se elementi skupa svrstaju u poredak po veličini i pronađu one tri vrijednosti numeričkog obilježja koje dijele niz na 4 jednaka dijela. Te vrijednosti numeričkog obilježja nazivaju se prvi odnosno donji kvartil, drugi ili medijan kvartil i treći tj. gornji kvartil.

Interkvartil je razlika gornjeg i donjeg kvartila:

 

IQ = Q3 – Q1 a koeficijent kvartilne devijacije je:

VQ = (Q3 - Q1)/(Q1 + Q3)

 

Interkvartil je apsolutna mjera disperzije, a koeficijent kvartilne devijacije relativna mjera disperzije i može zauzeti vrijednost od 0 do 1. Jednak je nula kada nema disperzije. To je bolja mjera nego raspon varijacije. U mjerenju disperzije odstranjuje se polovica podataka (vrijednosti manje od donjeg i veće od gornjeg kvartila) i time se osigurava da na mjeru ne djeluju izrazito male i velike vrijednosti.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy
Ključne riječi:

Ažurirano (Ponedjeljak, 13 Rujan 2010 10:03)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 185 i Članova: 2