Kemija

Pogledaj oko sebe. Sve što vidiš, od stola za kojim pišeš do vode koju piješ, jest tvar. Tvar je materijalni dio svemira. To je sve što ima masu i zauzima neki određeni prostor. Tvar može postojati u četiri stanja: čvrsto, tekuće i plinovito, te jako rijetko plazmeno stanje.

Čvrsto agregatno stanje (krutine)
Na makroskopskoj razini, onoj razini na kojoj možemo zamijetiti osobine tvari vlastitim osjetima (gledanjem, mirisom, dodirom itd.) krutina (čvrste tvari) posjeduje stalan oblik i zauzima stalan volumen u prostoru. Na primjer, zamisli kocku leda u čaši - to je krutina. Vrlo jednostavno možeš izmjeriti težinu kocke leda i izmjeriti njen volumen. No, na mikrokopskoj razini, gdje su čestice toliko male da ih ne možemo opaziti promatranjem, čestice od kojeg je led sastavljen vrlo su zgusnute i ne mogu se puno micati.


Razlog zbog kojeg su čestice leda (nazvane i molekule vode) jako blizu jedna drugoj i ne mogu se mnogo pomicati je to što, kao u većini krutina, one se privuku u mrežu, organiziranu strukturu ponavljajućih uzoraka poznatu kao kristalna rešetka. Čestice koje su sadržane u kristalnoj rešetci skoro se i ne pomiču, one vibriraju, titraju. Ovisno o česticama, ove kristalne rešetke mogu biti različitog oblika.

Tekuće agregatno stanje (tekućine)
Kada se kocka leda otapa, postaje tekućina. Za razliku od krutina, tekućine ne posjeduju stalan oblik, ali zauzimaju stalan volumen. Ako uzmemo visoku čašu i ulijemo vodu u nju, ona ima jedan oblik, a kad tu istu vodu prelijemo u plitku čašu, ima drugi oblik, no volumen u oba slučaja ostaje
isti. To je zato što čestice među sobom zauzimaju puno veći razmak, za razliku od krutina, te se zbog toga puno više mogu kretati. No, iako su na većem razmaku nego kod krutina, poneke od njih su blizu jedna druge, pa se udružuju u male grupe. Zbog te veće udaljenosti čestica kod tekućina, privlačne sile između njih nisu jake kao kod krutina, čestice se mogu odmaknuti jedna od druge, te zbog toga tekućine mogu mijenjati svoj oblik. No, te privlačne sile su dovoljno snažne da ih drže na okupu u jednoj masi, umjesto da se rasprskaju uokolo.


Plinovito agregatno stanje (plinovi)
Ako zagrijemo vodu, možemo je promijeniti u vodenu paru, plinoviti oblik vode. Plin nema niti stalan oblik niti stalan volumen. Kod plinova su čestice puno udaljenije nego kod tekućina i krutina, čak toliko udaljene da se gibaju neovisno jedna od drugoj. Tu su veze najslabije a volumen najveći, jer bez sila koje drže čestice na okupu, one se mogu maksimalno udaljiti jedna od druge te upravo zbog toga plin može popuniti bilo koju posudu u koju ga staviš, te mijenjati svoj volumen u ovisnosti od volumena posude.

 

Plazmeno agregatno stanje (plazma) 

Nastaje kada kroz plin propuštamo elektrone. Ako ste ikad čuli za polarno svjetlo ili munje u obliku kugle, možda biste htjeli znati da su to oblici plazme. Jedan od načina na koji nastaju jest sljedeći. Neonska rasvjeta su cijevi ispunjene plinom neonom. Kada svjetlo gori, elektricitet se kreće kroz cijev. Elektricitet nabije plin električnim nabojem, te u ovisnosti o tome koji se plin koristi on se pretvara u plazmu koja svijetli različitim bojama.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (12)


daso kaže:

1943
molba
ako vam nije teško kad pro?itate ?lanak...sam ga komentirajte... jel razumljiv, kako vam se svidio...jel vam pomogo, što trebam promijeniti...hvala...
 
05.10.2010
Glasovi: +3

gost kaže:

0
hvala
ovo mi je stvarno pompglo pri shva?anju ove lekcije jer na normalnen satu je nisan mogla shvatiti još jednom hvala
 
16.10.2010
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
hvala hvala vam na pomo?ismilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/kiss.gif
 
16.10.2010
Glasovi: +0

gost kaže:

24.04.2011
Glasovi: +1

gost kaže:

05.05.2011
Glasovi: -1

gost kaže:

14.09.2011
Glasovi: +2

gost kaže:

14.09.2011
Glasovi: +2

gost kaže:

01.02.2014
Glasovi: +0

gost kaže:

05.05.2014
Glasovi: -1

gost kaže:

0
molba
Treba mi 5 tvari sa 3 agregatna stanja osim vode i željeza
 
15.09.2014
Glasovi: +2

gost kaže:

0
...
Hvala vam mnogo mi je pomoglo...smilies/smiley.gifsmilies/cool.gif
 
11.12.2014
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
Treba odgovor na ovo pitanje
Koje su karakteristike tvari u pojedinim agregatnom stanjima?.
 
13.10.2022
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Ponedjeljak, 27 Rujan 2010 10:12)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 157