Hrvatski

ANTUN MIHANOVIĆ (1796-1861.)

 

HORVATSKA DOMOVINA

 

1.       Horvatsku domovinu  je Mihanović objavio u « Danici» 1835. godine. 1846 uglazbio ju je Josip Runjanin, a hrvatskom himnom proglašena je 1891. godine.

2.       VRSTA PJESME: domoljubna pjesma

3.       TEMA PJESME: (TEMA je predmet neke rasprave ili umjetničke obrade. To je «ono o čemu se govori»)Ljubav Hrvata prema domovini, njenim ljepotama i slavnoj prošlosti, hrabrost i odvažnost hrvatskog naroda, koji se uvijek diže i brani, ako mu je ugrožena sloboda u domovini.

4.       MOTIVI PJESME: (MOTIV je misao vodilja, dio teme umjetničkog djela. Motiv je najmanja tematska jedinica. Motiv je najmanji dio književnog djela koji zadržava neko relativno samostalno značenje u okviru teme.)

v  Opis krajolika-prirodne ljepote Hrvatske, bogatstvo ravničarskih i planinskih krajeva

v  Opis ljudi-blagih, dobrih i ponosnih ljudi

v  Sloboda(5-6 strofa)

v  Ljepota života(5-6 strofa)

v  Ponos

v  Jedinstvo prirode i čovjeka

v  Poziv na borbu

5.       KOMPOZICIJA PJESME: 14 strofa od 4 stiha(KATRENE)- 7 cjelina sa po dvije strofe

-1, 2 strofa idilično opisuju domovinu,  po uzoru na dubrovačku poeziju

-3, 4 strofa opisuje jedinstvo prirode i čovjeka

-5, 6 strofa opisuje život običnog seljaka i ponos zbog slobode i mira u domovini

-7, 8 strofa  opisuje veliki prostor i veliko veselje raspjevanih ljudi

-9, 10 strofa najavljuju opasnost i rat, želju za borbom za slobodu

-11, 12 strofa objašnjava da nakon tuge dolazi veselje, da je žrtva palih uzvišena

-13, 14 strofa u kojima pjesnik poručuje rijekama da svijetu kaže da HRVAT VOLI SVOJU DOMOVINU!

v  U PRVE 4 STROFE-daje najznačajnije karakteristike domovine, odgovora na pitanje zašto je voli

v  OD 5 STROFE detaljno opisuje tipične slike iz hrvatskog života, pokazuje da tu žive radosni sretni ljudi, vrijedni i raspoloženi za pjesmu i životnu radost

v  OD 10 STROFE najednom dolaze teški, ratni dani, Hrvati idu u boj, mnogi ginu ali sloboda je očuvana

v  13 I 14 STROFA- poanta pjesme

6.       POANTA PJESME: (POANTA je misaoni zaključak pjesme, poruka pjesme) Pjesnik poručuje rijekama neka teku svijetom s porukom da svoju domovinu Hrvat voli dok je živ! Rijeke neka prenose  i ljubav palih sinova za domovinu i poruku da niti jedna žrtva nije mala niti uzaludna ako je za slobodu, jer nju neće Hrvat nikada nikome dati!

7.       OSNOVNA PJESNIKOVA PORUKA: jest da domovinu moramo shvatiti kao onaj određeni prostor u kojem se najjače formiraju sve naše vrijednosti. Boreći se za slobodu svoje zemlje, borimo se za slobodu uopće. Domovina, koja obuhvaća sve vrijednosti jedne određene zajednice, najrealnije je mjesto za ostvarivanje i potvrđivanje vlastite ličnosti.

8.       DOJAM PJESME: domoljubni, svečani, djeluje uzvišeno. Ona je freska cjelokupnog hrvatskog života. Domovinu doživljavamo kao da je čitavu, i u njenoj vremenskoj i prostornoj sveobuhvatnosti gledamo svojim očima!

9.       KLJUČNA RIJEČ je domovina -bogata pridjevima «lijepa», «naša»,

10.    FUNKCIJA PEJZAŽA je veličanje i izdizanje domovine-pjesnik zapaža sve ljepote njezinih predjela, kao da se geografski prošetao Hrvatskom. Pejzaž postaje sinonim-istoznačnica pojma zemljopisne domovine, u općem, nacionalnom značenju.. Pjesnik pažnju obraća i ljudima, usporedbe gradi na prirodnim ljepotama «RUJNA LICA, RUJNA VINA», a te paralele su istovjetne, daju nam određeni način života-i sliku žetve, i pastira, i  idiličnu sliku života, koju  remeti opasnost rata. »BURA, MAGLA»(11 STROFA) su tamni motivi odlaska u rat. U sebi nosi nešto svečano. Iza rata slijedi obraćanje majkama koje su izgubile svoje sinove i poruka da se uz tugu i vesele jer su pali za slobodu naše domovine.

 

 

 

HIMNA (prema grčkom HIMNOS-pjevanje, pjesma) označava  pjesmu posvećenu nekom ili nečem što čovjek smatra vrijednim najvećeg poštovanja, divljenja ili obožavanja.. Himna se redovno s mnogo poštovanja obraća onome kome je posvećena, ona teži uzvišenom tonu koji se izražava i svečanim polaganijim ritmom, a njen sklop motiva sastoji se uglavnom u nabrajanju i potenciranju osobina onoga kome je himna posvećena, te naglašavanju i ponavljanju emocionalnih odnosa pjesnika prema onome o čemu himna govori. Tradicija himne i danas najviše živi u državnim himnama, nacionalnim himnama, himnama određenih pokreta (društvenih organizacija) i sl.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (3)


gost kaže:

25.10.2012
Glasovi: +3

gost kaže:

02.10.2014
Glasovi: +0

gost kaže:

01.10.2021
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Ponedjeljak, 29 Studeni 2010 17:26)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Matematika
Matematika/Osijek
Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 85