Matematika

Često su učenici i studenti uvjereni kako su uspješno napisali ispit ili se jednostavno nadaju prolazu, ali dobiju lošiju ocjenu ili još gore - jedinicu. Nerijetko članovi obitelji, profesor ili instruktor vide da učenik razumije gradivo i postupke rješavanja, ali ocjene se ne popravljaju. Najvjerojatniji razlog tomu je problem s individualnim pristupom rješavanju zadataka...

 

Kad se nakon nekoliko neuspješnih rezultata ispita situacija ne krene popravljati, vrijeme je za intervenciju u promjeni načina rješavanja zadataka. Na to često mora ukazati upravo instruktor i to je razlog zašto instrukcije nikad ne smiju biti samo poduka iz gradiva u obliku monologa. S obzirom da nisu svi profesori u školi vrhunski predavači i da nisu svi na raspolaganju za dovoljno konzultacija i pitanja nakon sata, instrukcije služe i za nadoknadu rupa u znanju, praćenje napretka i uočavanje razloga neuspjeha na ispitima...

 

Mnogi učenici koji bi sa svojim sposobnostima razumijevanja matematike mogli imati 4 ili 5, često imaju "samo" 2 ili 3 ili čak završe na popravnom ispitu. Najčešće sam imala učenike kojima sam puno manje morala objašnjavati gradivo, a puno više raditi na njihovom osobnom pristupu rješavanju zadataka na papiru. Nekad je upravo njihova zavidna razina znanja gradiva bila glavni poticaj za ponavljanje istih pogreški na ispitu. Ima učenika koji promijene nekoliko instruktora koji svi redom zaključe da "ne znaju u čemu je problem jer učenik gradivo zna".

 

Mora se uzeti u obzir da nekad iza krivih principa rješavanja (pritom ne mislim na postupke vezane za sadržaj gradiva) zapravo leže puno dublji problemi poput nedostatka samopouzdanja i koncentracije što često uzrokuje nestrpljivost, tremu, brzopletost i niz drugih faktora koji vode do loše napisanog ispita. No, češće je za rješenje problema dovoljno malo samodiscipline :)

 

Slijede neke preventivne metode za sve one kojima se na ispitima ili u zadaćama znalo dogoditi sljedeće...

...zadaci ispadnu krivo riješeni makar su uvjereni da je postupak dobar (1.)

...misle da razumiju gradivo, ali čim se pojave zadaci riječima ili s drugim oznakama, ne znaju ga riješiti isprve pa odustanu (2.)

...računaju više koraka u glavi jer misle da gube na vremenu ako te korake pišu na papir (3.)

...krivo prepisuju korake izračuna makar zapravo ispravno provode postupak i razumiju računske radnje (4.)

...ne provjeravaju rješenja iako postoji nekoliko načina da to naprave (5.)

 

Iako se od srednjoškolaca očekuje da su ove upute usvojili još iz osnovne škole, mnogi koji imaju dobro osnovnoškolsko znanje griješe u zadacima i imaju lošije ocjene iz matematike, nego bi uz njihovo razumijevanje gradiva to bilo za očekivati... Mnogi srednjoškolski profesori su za neke učenike uvjereni da imaju slabo predznanje iz osnovne škole, a to mogu zaključiti jedino iz onog što vide na predanom papiru... Studenti koji padaju matematičke kolegije često rade iste pogreške :)

 

._____________________________________________________________________________.

"ŠALABAHTER" - UPUTE ZA PREVENCIJU NEUSPJEHA NA ISPITU:

 

1. Obavezno provjeri jesu li vrijednosti iz zadanog zadatka dobro prepisane - nemoj si dopustiti da je cijeli zadatak točno riješen, ali to nije rješenje danog zadatka (profesori boduju onaj zadatak koji su zadali!)

2. Kreni od osnovnih pojmova iz zadatka, zaključi kako su međusobno povezani - ne vrijedi odustati na početku, probaj provjeriti koje formule bi dale rješenje ili nacrtati skicu i označiti poznate i nepoznate vrijednosti (na ispitu nema profesora koji će postavljati potpitanja, ali pokušaj pitati profesora da ti razjasni zadatak i potvrdi da je zadatak dobro zadan)

3. Ne računaj dva koraka zaredom u glavi - ako jedan račun obaviš u glavi, sljedeći računaj na papiru, tako ćeš i lakše provjeriti ako pogriješiš (profesor samo s papira vidi što znaš, ne može ti čitati misli i neće pretpostavljati što si računao u glavi!)

4. Provjeri prstom sve dijelove računa - nemoj brzinski prepisivati sljedeći red, provjeri predznake, zagrade, brojeve i simbole, npr. lijevu i desnu stranu jednadžbi posebno (profesor ne mora gledati ostatak postupka ako pronađe krivi izračun usred rješavanja)

5. Na kraju provjeri rješenje ili promotri slaže li se početno rješenje s polaznim vrijednostima - potrudi se uočiti koji je najsigurniji put za provjeru rješenja, npr. uvrštavanje u početnu formulu/(ne)jednadžbe ili grafička provjera (ne moraš brisati provjeru rješenja s papira, profesor će barem vidjeti da razumiješ gradivo, tj. povezuješ rješenje zadatka sa početnim problemom)

.____________________________________________________________________________.

 

Metoda kako poboljšati uspjeh na ispitu ima još, ovo su neke osnovne. Mnogo toga ovisi o tome kako profesor inače boduje zadatke i kako vrednuje težinu zadataka. Nekad nije dobro rješavati zadatke po redu i zadržati se na nekom zadatku predugo, umjesto da prvo pronađete zadatak koji se čini najlakši pa ga pažljivo riješite do kraja. Često će bolju ocjenu dobiti učenik koji je riješio 3/5 zadataka i provjerio njihova rješenja pa tek onda išao rješavati dalje (makar se ispit bližit kraju), nego onaj koji riješi sve zadatke bez provjere, a u svakom zadatku napravi neku bezazlenu grešku poput krivo prepisanog zadatka ili krivo izračunatog broja unutar nekog koraka.

 

USKORO - Lekcija EPIC FAIL: Konkretni primjeri zadataka koliko propusti uzrokovani nepoštivanjem ovih uputa mogu utjecati na neuspjeh na ispitu :)

Javite ako vam je ova lekcija koristila i koliko koristite dijelove ovog "šalabahtera" kod rješavanja zadataka, hvala!

 

(NAPOMENA: Ovo je tekst pisan za Moje Instrukcije i nije ga dopušteno kopirati i objaviti na drugoj web lokaciji bez traženja dopuštenja, hvala :) )

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (13)


gost kaže:

06.11.2011
Glasovi: +5

gost kaže:

20.01.2012
Glasovi: +0

gost kaže:

0
xD
a znaci to je to super fala vam a ja se jos pitam zkj mi je to ovak:zadaca=sve tocno test=3 -.- xD nista opet fala puno
 
25.01.2012
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
a tak je too..nismo ni krivi..nekad i u?itelji griješe
 
31.01.2012
Glasovi: +2

gost kaže:

0
...
mozel meni pismena da se napise dozivljaj plys
 
05.04.2012
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
Meni ovo ne vrijedi, kad ja matematiku ne razumijem, kako riješavati nešto što jednostavno ne mogu i ne razumijem, kako po?et, prof. ništa ne objasni... Uglavnom u HR je stanje prestrašno s profesorima i nastavom "matematike".

Daj Bože da se odselim... smilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/sad.gifsmilies/cry.gif


Mrzim matematiku...
 
11.04.2012
Glasovi: +7

gost kaže:

0
...
Profesori ?esto daju jako malo vremena pa se u žurbi sva spetljam i ?esto ispadne pola toga krivo,a znala sam rješit zadatke! smilies/sad.gif
 
28.10.2012
Glasovi: +2

gost kaže:

0
Oo Maj Gad
Nekuzim vec treci puta me uhvatila sa salabahterom i da mi keca
 
08.11.2012
Glasovi: +0

gost kaže:

0
prsti duži od ravnala : )
naša nastavnica osim što ništa ne radi još i krade: jednom tipu je ukrala kemijsku sa svjetlom, a drugom tipu je prošle godine ukrala mp4 i još nije vratila nego daje sve te stvari svome sinu... nastavnica M. M. Jerkovac oprez! smilies/angry.gif
 
13.11.2012
Glasovi: +3

gost kaže:

0
Šalabahter ?
cak i ''šabi?'' imate? Korisno smilies/wink.gif
 
13.10.2013
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
smilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/kiss.gifsmilies/cry.gifOVO JE GROZNO ŠTO NAM RADI BOJAN MILOŠEVI? NARAVNO MATEMATI?AR
 
27.10.2013
Glasovi: +0

gost kaže:

0
//
Kod matematike mi je uzasno to sto radimo neke gluposti koje nam u zivotu nece trebati, nastavnica je super ali ipak jedva cekam srednju da vvidim kako ce tamo bit.smilies/sad.gifsmilies/wink.gif
 
03.02.2015
Glasovi: +0

gost kaže:

0
hvala puno na šalabahteru, ali mislila sam da cete nam bas ponuditi neke zadatke kako se rijesavaju, ali i ovo je korisno
smilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gif
 
27.04.2015
Glasovi: -1

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 19 Listopad 2011 09:11)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 96