Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb, Split
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Ekonomija
Ekonomija/Nova Kapela
Matematika
Matematika/Split
Prijevodi i tumačenja
Prijevodi i tumačenja/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb (Maksimir)
Matematika
Matematika/Zagreb
Hrvatski jezik
Hrvatski jezik/Zagreb

Pretraživanje na karti

karta

Informatika

ŠTO JE SOFTVER I KAKO SE DJELI? Skup programa koji se nemogu izvršavati na računalu. Djele se na sustavke i aplikacijske (korisničke) programe.

 

ŠTO JE SUSTAVSKI SOFTVER I KAKO SE DJELI? Program koji služi za komunikaciju između korisnika i računala te rješavaju sve probleme vezane uz rad hardvera. Djele se na programe za razvoj aplikacija (programi prevoditelji),  servisni i uslužni programi i operacijski sustav.

 

ŠTO JE OPERACIJSKI SUSTAV I KAKO SE DJELI? Skup programa koji upravljaju radom hardvera i omogućuju izvođenje korisničkih programa. Djele se na jednozadaćne i višezadaćne operacijske sustave.

 

ŠTO SU PROGRAMI PREVODITELJI? Programi koji prevode programe pisane na nekom programskom jeziku u strojni jezik.

 

ŠTO SU USLUŽNI (SERVISNI) PROGRAMI? Programi koji olakšavaju rad na sustavu. Npr: programi za antivirusnu zaštitu, rad sa mrežom, rad s bazom podataka itd...

 

ŠTO SU APLIKACIJSKI (KORISNIČKI) PROGRAMI I KAKO SE DJELE? Programi koji rješavaju zahtjeve korisnika. Djele se na programe s konkretnom namjenom, opće programske pakete i programe izrađeni za poznatog naručitelja.

 

KOJE SU KARAKTERISTIKE WINDOWSA? Grafičko korisničko sučelje, više zadaćnosti, više korisnički mrežni rad, podrška strojnoj opremi, podrška multimediji.

 

ŠTO JE DESKOTOP? Pozadina ekrana na kojoj se nalaze ikone.

 

ŠTO SU IKONE? Grafički prikaz nekog sadržaja na računaču (computer, mreža, recycle bin, mapa, korisnikove datoteke).

 

KOJI SU DJELOVI PREGRAMSKE TRAKE? Naslov programa i gumb za rad  s prozorima (minimalizira ih, maximalizira i zatvori(gumb))

 

ČEMU SLUŽI GUMB START? Za otvaranje izbornika start.

 

ŠTO SVE RADI IZBORNIK? Pokreće programe, otvara često korištene datoteke, traži datoteke, mape i programe, podešava postavke računala, isključuje računalo, odjava sa sustavu i prijelaz na drugi korisnički račun, koristi pomoći u radu sa sustavom.

 

ČEMU SLUŽI SREDIŠNJI PROSTOR? Prikazuje gumbe otvorenih prozora koji su programi i dokumetni zatvoreni. I kombinacijom tipki možemo otvoriti programe koje želimo.

 

ŠTO SU PROZORI I KOJI SU OSNOVNI DJELOVI PROZORA? Dio ekrana u kojem se odvija neki program. Osnovni djelovi su: naslovna traka, rub prozora, radni dio, klizači, statusna traka i traka izbornika (alatna traka).

 

AUTOMATSKO RASPOREĐIVANJE PROZORA? Cascade windows. Show windows, show windows side by side, show desktop, dijaloški okvir.

ŠTO JE DIJALOŠKI OKVIR? Posebna vrsta prozora u koji se unose dodatne informacije ili odabiru različite opcije potrebne za izvršavanje zadatka.

 

 

 

ČEMU SLUŽI TASK MANAGER? Prikazuje programe, procese i servise trenutno pokrenute za računalo te rad mreža. Koristi se za nadgledanje rada računala ili za zatvaranje programa koji ne reagiraju.

 

 

 

ŠTO JE WINDOWS EXPLORER? Program u sklopu operacijskog sustava windows koji nam omogućuje pregledavanje sadržaja na računalu te izvođenje različitih operacija s datotekama i mapama.

 

KAKO OZNAČAVAMO DATOTEKE U NIZU? SHIFT + MIŠ

KAKO OZNAČAVAMO DATOTEKE KOJI NISU U NIZU? CTRL + MIŠ

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (4)


gost kaže:

0
Šta je PROCESOR
Procesor je dio racunara koji sluzi za obradu svih podataka.. smilies/smiley.gif
 
24.02.2015
Glasovi: +1

gost kaže:

09.06.2016
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
Sta je hard disk i zasto se
 
31.10.2016
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
Na koji nacin se pristupa racunaru u mrezi?
Pomagajteee
Hitnoook hitnoo hitnoooo ????
 
05.12.2016
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Utorak, 17 Prosinac 2013 22:09)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Matematika
Matematika/Sesvete
Matematika
Matematika/Zagreb
Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 117