Strani jezici

Jedna od prvih stvari koju naučite kad počnete učiti neki strani jezik su pozdravi. Generalno ih možemo podijeliti u dvije kategorije: oni koji se koriste kad se s nekim susrećemo i oni koje upotrebljavamo na rastanku. Pa hajdemo naučiti kako pozdraviti nekoga na španjolskom! :)

Najčešći pozdrav koji koristimo kad se s nekim susrećemo je ¡Hola! što je ekvivalent hrvatskom Bok. Ovdje je važno naglasiti da se ova riječ izgovara bez slova H jer Španjolci to slovo nikad ne izgovaraju, tako da je pravilan izgovor ola.

Ostali pozdravi koji se često upotrebljavaju su: ¡Buenos días! (Dobar dan!), ¡Buenas tardes! (doslovno bi bilo dobro popodne, dakle dobar dan/dobra večer), ¡Buenas noches! (Dobra večer!). Sve riječi ćemo pročitati točno kako se i pišu, osim riječi noches u kojoj se ch izgovara kao č/ć (nešto između).

Najčešći pozdrav koji se koristi pri odlasku je ¡Adiós!, što bi bilo isto kao Bok!, ali na odlasku. ¡Adiós! nikad nećemo koristiti kad se s nekim susrećemo, isto kao što ne možemo reći ¡Hola! na odlasku. 

Ostali pozdravi koje koristimo na odlasku su: ¡Hasta luego! (Doviđenja!), ¡Hasta mañana! (Do sutra!), ¡Buenas noches! (Laku noć!). Ponavljam, H ne čitamo ni u jednoj riječi, a slovo ñ se izgovara nj. 

Primijetili ste da se pozdrav ¡Buenas noches! ponavlja u obje kategorije. To je zato što ima dva značenja: dobra večer i laku noć. Iz konteksta se uvijek shvati na što mislite kad ga koristite. 

 

Toliko za sada od mene, naučite pozdrave, a u sljedećem članku nas čeka nova tema. ¡Hasta la próxima! (Do sljedećeg puta!)

 

Kristina

kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

mobitel: 099/250-8949

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 21:16)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 91