Hrvatski Lektire

 

 

 

O piscu :

 

August Šenoa rođen je u Zagrebu 1838. i umro 1881. godine. Doba od 1865. do 1881. godine naziva se Šenoinim dobom jer ga je Šenoa obilježio značajnom djelatnosti u hrvatskoj kulturi. August Šenoa je pisao poeziju, prozu, dramu, kritiku, novinarstvo. Studirao je u Zagrebu, Beču i Pragu. Objavio je novinarske tekstove i pjesme u “Pozoru” i “Naše gore list”. Objavio je feljtone pod nazivom Zagrebulje i komediju Ljubica. Njegova poznata djela su Zlatarevo zlato, Seljačka buna, Čuvaj se senjske ruke, Branka, Prijan Lovro i Prosjak Luka

 

Tema :

Borba na kulturnom i političkom planu pošto je bilo vrijeme otpora.

 

 

Likovi :

 

Branka ,grof balazar,hermina (djevojka iz činovnićke obitelji),jelševaćki župnik (domoljub simpatican),Marić (naj negativnije lik politicki prevrtljivac doušnik radi za Mađarsku vladu zaljubljen u Branku ona ga odbija i zagorčava život),šilic (los seoski učitelj škola neuredna i zapustena đaci prljavi i uplaseni ),Mišaci (radi kao seoski službenik i radi za vladu kao doušnik)

 

 

Kontrast :

 

Branka je ljepa pametna i skromna djevojka koja želi biti uciteljica. Hermina je djevojka koja sanjari o mladićima ,te Brankina najbolja prijateljica.

 

 

Branka kao uciteljica :

 

Radi svoj posao. djeca su zadovoljna i sretna što imaju tako poštenu i dobru učiteljicu.

 

 

Grof Balzari i njegova uloga :

 

Prosi Branku a ona ne može vjerovati kako je jedan bogati plemić želi udati ,ali na kraju su se ipak sretno udali.

 

Kako si doživio branku kao ženu :

 

Jako voli svoju domovinu hrvatsku ne bi je mijenjala ni za što jako voli djecu i raditi s njima.Branka je još i jako čvrsta žena i vrlo dobra ućiteljica.

 

 

dojam o djelu :

 

Ovaj roman budi u meni osjećaje prema domovini, govori kako smo svi mi dužni domovini za njezin napredak. Tako i Branka uvijek ima nade i svojim znanjem doprinosi narodu.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 163 i Članova: 1