Glazbeni

 

Ritam i melodija zajedno daju izrazitost muzičkim mislima. Onim imaju dominantnu važnost u konstrukciji forme , bilo monotematskog oblika ili djela zasnovanog na više tema koje kontrastiraju .

U melodijskoj liniji važan je smjer kretanja . Učenik koji svira ili pjeva melodiju mora sebe pozorno slušati dok stvara uspone i padove melodije i mora osvjestiti svaki ton i njegovu funkciju u melodijskom tijeku . To se postiže razvojem sluha .Većina melodija ima valovito kretanje , rjietke su jednosmjerene. Zaobljen logičan tok melodije često je zasnovan na tome što njezini glavni tonovi ( tonovi na naglašenoj dobi u taktu , tonovi dužeg trajanja , tonovi točke na kojima melodija mijenja smjer , ukrasni tonovi ) stvaraju postupni , ljestvični niz , tzv. hod sekundi što je svojevrsno tijelo  melodijske linije .Duži usponi melodije vezani su sa crescendom i predstavljaju porast napetosti , gradaciju . Obrnuto , antiklimaks ide uz tišu dinamiku.

Usponi melodije vode do kulminacije. Mnoge skladbe sadrže jednu glavnu kulminaciju koja prevlada sve ostale. Važno je da moment najveće napetosti ne nastupi prerano kako se ne bi smanjio interes za daljni tok . Učenik dok svira ili pjeva mora držati tu točku vrhunca u sebi i osjećati kretanje prema cilju .

Harmonija je uz tematiku jedan od najvažnijih elemenata u obilježavanju karaktera kompozicije . Harmonija određuje stilsko razdoblje. U tradicionalnoj glazbenoj literaturi normalno je da kompozicija završi u osnovnom tonalitetu , u onom u kojem je započela . Glazbeno djelo ima modulacijski plan u kojem se mijenjaju tonalitetu i obično se poklapa sa formalnim planom : novi dio ili nova tema pojavljuje se u novom tonalitetu. U početku oblika često se vrši modulacija u smjeu dominante , zatim može doći do niza drugih modulacija , a pred kraj oblika javljaju se tojnaliteti iz subdominantnih područja. Time se postiže svojevrsna ravnoteža između modulacija u pracu kvintnog kruga više i niže.

Uloga dinamike ostvaruje se u širim linijama ( podvlačenje gradacije i vrhunca ) i malim razmjerima( sitne nijanse u okviru motiva koje daju motivskom materijalu unutarnji život i omogućuju muzikalno fraziranje ).Glavni naglasak u motivu je uvijek dinamički vrhunac.

Tijek muzičkog djela u čijoj osnovi je razvojni princip možemo uporediti sa književnim oblikom , dramom . Klasična struktura dramskog djela : ekspozicija , zaplet radnje , rasplet , rješenje sukoba . Na sličan način se izlaže , razrađuje i rješava tematski mateijal tezokružuje reprizom i povratkom u osnovni tonalitet . U sonatnom obliku i fugi prvi dio se zove kao i u drami , ekspozicija .

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Ponedjeljak, 17 Studeni 2008 06:02)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 121