Glazbeni

 

Glazba je ukorjenjena u našoj kulturi . Glazba je puno više od ljepote . Ona mijenja čovjeka , mijenja glazbenika , mijenja slušatelja . Glazba je govor u tonovima . Svojim tonovima , ritmovima , harmonijama i melodijama ima svoj riječnik koji ima moć nad ljudskim tijelom i duhom.

    Umjetnička složenost glazbe izaziva divljenje , uznemiruje nas bogatstvom svog jezika .

Glazbu treba doživjeti kao govor , a ne samo tehniku muziciranja . Učenik se treba truditi otkriti izvornu misao  , umetničku ideju i poruku glazbe . Kao što govor treba biti jasan , razgovjetan i oživljen osjećajima , tako treba i izvoditi glazbu . Slušati čovjeka koji govori bez osjećaja zamorno je , a jednako tako je dosadno izvođenje glazbe kroz samo tehničko izvođenje , bez emotivnog doživljaja .Što se više trudimo razumjeti glazbu , uviđamo da je više od ljepote. Ako želimo čuti tajne specifičnog govora  , moramo se stopiti sa svim elementima , upijati , budno pratiti svaki ton i pokret  , uranjati u slojeve glazbe .To je poput učenja novog jezika kada ulažemo sav napor da razumijemo . Učenik dok svira ili pjeva , treba osluškivati glazbu i sebe , svjesno pratiti zvuk i sebe iz nutra . Važno je izoštreno slušanje do najsitinijih detalja .

Dok se sluša ton i glazbena fraza kao poruka , otkriva skriveno značenje , istovremeno se treba osjećati cjelokupno  kretanje glazbe, " čuti ono što dolazi ".

Za doživljaj glazbe kao govor , učenik treba izvoditi tonove u pravilnoj artikulaciji koja je određena notnim tekstom ili pravilima glazbene estetike pojedinog stilskog razdoblja.  Vrste artikulacije : staccato , legato , non legato ,tenuto , portato .

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Utorak, 18 Studeni 2008 05:08)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 122