Glazbeni

 

Glazba je umjetnost zvuka. Ona ne proizvodi vidljive oblike i ne govori riječima nego samo zvukovima , ali govori jednako tako jasno i razumljivo. Budući da je glazba umjetnost zvuka , prva i najvažnija preokupacija svkog učenika glazbe bi trebala biti rad na tonu. Treba istrživati u glazbi što je to lijepo , čuti osjetilnu zvučnu ljepotu , dodati maštu sluhu i tražiti smisao umjetničke ideje .

Oplemenjujući i usavršavajući ton podižemo glazbu na najvišu umjetničku razinu.

Svaka pojava u ovom svijetu ima svoj početak , svoj kraj i jednako tako ton .Kao što se prekrasna slika razgleda i može promatrati iz neposredne blizine , sa toliko pažnje treba razgledati tonove u pozornom slušanju .

Jedan od mojih savjeta je odsvirati ton ili akord određenom jačinom i držati na klaviru dok uho ne prestane potpuno primati posljednju vibraciju zvuka , dok se ton ne ugasi. Sluh se razvija kada se sluša u potpunosti trajanje tona sa svim promjenama jačine.

Lijepi ton će na klaviru uvijek biti povezan uz gipkost i slobodnu težinu ruke , slobodnu ruku od ramena i leđa do vrhova prstiju koji leže na tipkama , pri čemu uvijek treba imati na umu da sviranje ostvaruju prsti. Sigurna i svrsishodna regulacija te težine je neophodna. Cjelokupna ta mehanika nije komplicirana za onoga tko dobro čuje i ima jasnu zamisao skladbe. Nužna je i potpuna sloboda šake , podlaktice i cijele ruke .

Za različit  karakter tona , potrebna je različita količina snage i vrsta udara. Mehaničko ustrojstvo klavira ne dopušta preveliku brzinu pokrata uz preveliku masu jer tada započinje lupanje  , a ne karakterni forte .U koliko pritisnemo tipku pre sporo ne nastaje ništa. Ako pak ruka prebrzo i presnažno udari tipku , nastaje lupanje. Među tako određenim granicama nalaze se sve mogućnosti gradacije tona. Zvučne granice klavira su ogrmne .

Duboki i melodijski puni ton postiže se strpljivim vježbanjem i ponovnim i ponovnim slušanjem samoga sebe.Treba se slušati unutarnjim sluhom.

Umjetnička predodžba traži otvorenu i nesputanu maštu . Na satu klavira dobro je tražiti asocijaciju na određeni ton, povezati glazbu i stvarni život . Ton kao cvijet , kao kapljica vode , ton ako suzica  koja je pala , ton kao uzdah čežnje  , kao " ah " jednog ushita .

Učenje klavira je dio općeg kulturnog obrazovanja , ali snažno obogaćenje ličnosti na polju duhovnosti . Zato treba učenik duhovno ovladati svakom kompozicijom koju svira , nositi je u duši i primjerenim smislom osluškivati .

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (1)


gost kaže:

0
nidje veze.
smilies/tongue.gifsmilies/tongue.gifsmilies/kiss.gifsmilies/tongue.gif nidje veze
 
25.11.2014
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 121