Pretraživanje na karti

karta

Hrvatski jezik

koja je knjizevna vrsta slap

Istaknuto · Pitanje postavio/la marko (Gost)
u Srijeda, Rujan 27 2023, 08:51 ·

knjizevna vrsta slap

Nema dodijeljene oznake
Označi pitanje kao neriješeno
Odgovoreno - Pitanje je odgovoreno.
 • Odgovorio je Per0 u Srijeda, Siječanj 31 2024, 10:51
  Lirska pjesma.
  Cesarić je poznat kao pjesnik jednostavnog izraza i malih stvari. To uočavamo i u obrađenim pjesmama. Sve su pisane jednostavnim jezikom i lako su razumljive, a nose dublje značenje. On uzima jednostavne, svakodnevne motive iz prirode, opisuje njihove ljepote i u njima skriva dublja značenja svojih riječi. U Cesarićevu stilu pisanja osim jednostavnosti izraza uočavamo i dosljednost u formi pjesama te dosljednost vezanog stiha.

  Prema naslovu pjesme vidimo da je slap glavni motiv u pjesmi, a ostali motivi su kap, duga i voda. Pjesma je kratka i sastoji se tri distiha koji predstavljaju jednu pjesničku sliku. Prikazuje se slap koji teče, a na vodi se stvara duga koja sjaji mnoštvom boja. Distisi se rimuju: slap-kap, stvara-šara, sjati-tkati.

  Na početku pjesme ponavlja se riječ teče (“teče i teče, teče jedan slap“) čime se naglašava njegovo trajanje. Ako slap shvatimo kao simbol koji predstavlja život, koji traje, pjesnik se pita što u tom životu znači njegova mala kap tj. što predstavlja i po čemu se ističe baš on među tolikim čovječanstvom. Dalje u pjesmi vidimo dugu koja sjaji mnoštvom boja, a predstavlja dostignuća i snove ljudi. U toj vodi, pjesnikova kap, tj. on kao pojedinac sudjeluje u njihovu ostvarenju.

Dodaj odgovor Vaš odgovor

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

 1. prijavite se na stranicu
 2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
 3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 166